Modul 4: Forslag til aktiviteter

Hvilke aktiviteter kan egne seg i arbeidet med kompetansemålene? Mulighetene er mange. Her finner du noen forslag til aktiviteter.

LK20 er en kompetanseplan og ikke en innholdsplan. Læreplanen beskriver hvilken kompetanse elevene skal utvikle, ikke hvilke aktiviteter de skal gjennomføre. Det betyr at det er mange mulige tilnærminger for å nå de to kompetansemålene om programmering på 2. trinn. I denne modulen beskriver vi noen aktiviteter som kan brukes for å arbeide med kompetansemålene. Dette er kun forslag til aktiviteter, ment som inspirasjon til å skape egne aktiviteter selv, ikke en føring om hvordan det skal gjøres.

Vi minner om at Showbie-klassen «Programmering 1. – 10. trinn» fortsatt er operativt. Her finner du lærerveiledninger fra tidligere år med flere aktiviteter. Spør kollegaene dine om klassekoden hvis du ikke er medlem.

Trykk på lenkene ved hver aktivitet for å se beskrivelser av aktivitetene og tilhørende ressurser.

Aktiviteter knyttet til kompetansemålet om at elevene skal kunne «lage og følgje reglar og trinnvise instruksjonar i leik og spel»:

 

Aktiviteter knyttet til kompetansemålet om at elevene skal kunne «kjenne att og beskrive repeterande einingar i mønster og lage eigne mønster»:

 

I tillegg har alle barneskoler i Bærum Blue-Bot gulvroboter. Dette utstyret egner seg godt i småskolen, som en introduksjon til digital, programmerbar teknologi. Filmen under viser forslag til aktiviteter. Det finnes også en tilhørende app. Vi  anbefaler å jobbe mye med den fysiske roboten før man eventuelt introduserer den mer abstrakte appen.